18 Ekim 2013 Cuma

MATEMATİK-GEOMETRİ PROBLEMİ YAŞAYANLAR

Herkes bir konuya takılıp kalır. İşte bazılarımız da matematik ve geometri konusunda sıkıntı çeker. Şükür ben o konuda kendime güveniyorum, çünkü iyi olduğumu düşünüyorum(alçak gönüllülük yapmayacağım, bu konuda özel ders vermişliğim de var).

Sizlere de buradan yardımcı olmak istiyorum.

Nelere ihtiyacınız var ?


  1. Özgüven
  2. Sabır
Kesinlikle ihtiyacınız olan şeyler bunlar. Pes etmeyeceğiz arkadaşlar. 

Eğer sayısal derslerde sıkıntı yaşıyorsanız, temeliniz ile ilgili problem olduğunu varsayıyorum. Zamanında bu dersleri size sevdirecek öğretmenler edinmemiş olabilirsiniz. Size dersi anlatan hoca bile ne yaptığının farkında olmadan, aldığı parayı düşünerek dersi anlatıp ya da anlatmayıp temelinize zarar vermiş olabilir. O zamanlar o konu üzerine yeterince eğilmemiş de olabilirsiniz. 

O ya da bu sebepten dolayı bir şekilde temel eksikliği yaşıyorsunuz. Neyse ki bunu anlayabilecek olgunluğa geldik.

Arkadaşlarımın matematik çalışırken yaptıkları hatalardan birinin, ezber yapmak olduğunu fark ettim. Matematik kesinlikle ezberlenecek bir ders değildir. Formüller elbette ezberlenecek; ama problemin çözümlerini ezberlemeniz sizi çözüme yaklaştırmayacağı gibi yanlış yapmanıza da sebep olacaktır.

Temelinizi kuvvetlendirmek için, en son hangi sınıfa matematiğiniz kötüydü bunu anımsayın. Çünkü KPSS matematik konuları lise-1 müfredatı. Eğer siz orta okuldan beri sıkıntı çekiyorsanız, hiç gocunmadan orta okul derslerinden matematik çalışmaya başlayın. 

Hemen kendinize bir orta okul kitabı alın ve o yaşlarda anlayamadığınız bilgileri, şuan daha rahat anladığınızı fark edeceksiniz. Daha sonra da, dokuzuncu sınıf ders kitaplarına geçin ve bol bol alıştırma yapın. 

İşte bu aşamadan sonra KPSS kitaplarındaki bilgiyi rahatlıkla özümseyeceksiniz.

Problemlerinizi çözerken zor sorulardan başlamayın. Bu yangına körükle gitmekten başka hiç bir şey değildir.

En basit sorudan başlayın, o seviyedeki soruları çözdükten sonrada bir üst seviyeye geçin daha zor soruları çözmeyi deneyin. Her aşamada daha zor problemi çözdükçe göreceksiniz ki , sınav da sorulan sorular çok basit.

Sizlere şöyle bir örnek vermek istiyorum, ben lisedeyken matematik ve geometri öğretmenlerim bizleri üniversite sınavına hazırlarken, çok zor sorular sorardı. Elbette, konuyu iyice kavrattıktan sonra,yani basit problemleri çözdükten sonra. Bizlere, olimpiyat soruları soruyorlardı, gerek derslerde gerek yazılı sınavlarda ve belirli bir süre içinde o soruları çözmemizi bekliyorlardı. Biz sanıyorduk ki sınavlar çok zor; çünkü sordukları soruları çözemiyorduk. Ama bunu herkes yapıyor bizde yapmak zorundayız dedik ve soruları çözmeye başladık, zamanla. Sonra, ÖSYM'nin yaptığı sınavların sorularıyla karşılaştığımızda, hiç zorluk çekmedik.


Kitap almak zorunuza gidiyorsa , Milli Eğitim'in web sayfasına girerek orada erişime açık kitapları bulabilirsiniz. İlk okuldan , liseye kadar bir çok ders kitabı ücretsiz olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra ilköğretim öğrencileri için hazırlanmış ders videolarına da internetten üzerinden erişebileceğinizi unutmayın.

Bu işlemleri yapmak size zaman kaybıymış gibi gözükebilir. Aslında bunun tam aksine zamandan kazanmış olacaksınız. Çünkü temel oluşturmadan soru ezberlemeye çalışmanız, farklı bir soru mantığı ile karşılaştığınız da soruyu çözememeniz demektir. 

Sağlam bir temelle inşa ettiğiniz binanız(bilgi dağarcığınız), ufak depremler ile (farklı mantıkta hazırlanmış sorular ile) yıkılamaz olacaktır.



Sabırlı olun ve kendinize güvenin. Herkes her şeyi başarabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eee.. Siz ne düşünüyorsunuz?